bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Turism

 

Statiuni

            Baile Felix

          Situata la 8 km de Oradea, in Campia Crisurilor, la o altitudine de 140 m. Statiune balneoclimaterica permanenta, mentionata in documente inca din1763. Veri nu excesiv de calduroase, ierni blande, izvoare cu apa minerala termale, namol curative, toate acestea fac din Baile Felix un loc cautat si apreciat de turisti. Acestia au la dispozitie sali de gimnastica, sauna, bazine cu apa minerala termala, pot beneficia de kinetoterapie, impachetari cu namol, fizioterapie, tratament efficient pentru calmarea durerilor articulare, reumatismale, al bolilor neurologice si ginecologice.

 

                    Baile 1 Mai

        Statiune situata in apropierea Bailor Felix in mijlocul unui parc natural de stejari batrani. Aici se afla Rezervatia Naturala Paraul Peta. In apele calde ale Paraului Peta, care isi mentin constant o temperature de 26- 30 de grade Celsius, creste nufarul termal, singurul loc din lume unde  vegeteaza in mod spontan aceasta specie declarata monument al naturii.
           Alaturi de aceasta planta aici mai vietuiesc si alte specii rare de apa dulce: melcul Melanopsis si pestele denumit “rosioara lui Racovita”. O alta curiozitate a locului este faptul ca aici broastele nu hiberneaza, oracaitul lor putand fi auzit si iarna.

 

        Alte statiuni: Stana de Vale ( 24 km distanta de Beius, baza de alpinism si punct de plecare in excursii pe Muntii Apuseni), Baile Tinca( 30 km de Oradea)

 

Pesteri

              Platoul Carstic Padis

          Cel mai important punct turistic din Muntii Apuseni- Bihor, extins pe 36 kmp, cuprinde cele mai grandioase forme carstice din Romania: pesteri, chei, doline, vai care dispar in subteran prin ponoare, de unde apar uneori la suprafata prin izbucuri, un adevarat labirint suspendat care suscita imaginatia turistilor. Zona Padis include Cetatile Ponorului, Cheile Somesului Cald, Cheile Galbenei, Poiana Florilor, Platoul carstic Lumea Pierduta.

 

                Cetatile Ponorului

          Bazin inchis de varfurile muntoase, constituit din 8 bazine care comunica  doar pe sub pamânt, apa de suprafata fiind drenata in subteran, formand impresionantul Rau al Cetatilor. In acest areal se afla Pestera Focul Viu, care adaposteste al doilea ghetar ca marime din tara noastra, aflat intr-o sala iluminata de sus printr-o fereastra naturala, astfel incat la orele amiezii razele soarelui creaza o atmosfera de basm

 

 

                Pestera Vantului

          In apropiere de localitatea Suncuius, in Muntii Padurea Craiului, este considerate cea mai lunga pestera din Romania (31450 m). Vizitarea ei se face cu autorizatie speciala si ghid.

 

 

 

                Pestera Scarisoara

        Situata la 1165 m, face parte din sistemul carstic scarisoara , Muntii Bihor, alaturi de Pojarul Politei si Avenul din Sesuri. In interiorul pesterii din Scarisoara se afla cel mai mare ghetar din Romania, format acum 4000 de ani.Temperatura in pestera ramane constant sub 0 grade Celsius, de aceea se recomanda vizitatorilor imbracaminte calduroasa.

  

       Alte pesteri in Muntii Bihor:  Pestera Ursilor (descoperita in 1975,  cu numeroase fosile ale ursului de caverna, disparut de aproape 15000 de ani),Pestera Ghetarul de la Vartop, bogata in concretiuni de calcar, renumita pentru prezenta unor urme despre care se presupune ca ar fi fost lasate acum 25000 de ani de Homo Sapiens Fosiliss sau “Omul de la Vartop”), Pestera Cetatea Radesei, Pestera Magura, Pestera Corbasca, Pestera Caput,  Pestera Sura Boghii.

Alte pesteri in Muntii Padurea Craiului amenajate turistic: Pestera de la Vadu Crisului, Meziad (una din cele mai mari din tara dispusa pe 5 niveluri, se viziteaza doar cu ghid), Pestera cu Apa de la Bulz (greu accesibila), Pestera cu Apa din Dealul Cornilor, Pestera  Muhuchii.

 

 

Index    Despre    Localizare    Turism    Cultural    Contact

Site realizat de Monica Jolta, 2006